• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

1923 SELANİK KILKIŞ PİKOVA KÖYÜ MUBADİLLERİ

PEYKOVA (AGIOS MARKOS) dan KARAHALİL'e .....

KILKIŞ AVRETHISAR

www.pikovamubadilleri.com                                           30 MART 2016

KILKIŞ,  AVRET – HİSAR.  

Kılkış, bugünkü Yunanistan’ın Makedonya Bölgesinde bulunan 13 İl Merkezinden (Prefecture) birisidir.

“Makedonya”  isminin kullanımı konusunda halen Yunanistan ile Makedonya Cumhuriyetinin (Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Makedonya Cumhuriyeti)   aralarındaki sorun devam etmektedir. 

Yunanistan, Makedonya’nın tamamı üzerinde hak iddia etmekte, Yeni kurulan Makedonya Cumhuriyetinin bu ismi kullanmasına BM nezdinde itiraz etmiş bulunmaktadır. İleride bugünkü Makedonya Cumhuriyetinin, Makedonyanın şimdiki Yunanistan sınırları içinde kalan bölümü için hak iddia edeceği endişesini taşımaktadır.

Bu nedenle eski Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Makedonya Cumhuriyeti uluslararası alanda “FYROM” ismini kullanabilmektedir. (Açılımı Former Yugoslavia Republic of Macedonia – Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti).

Makedonya Cumhuriyeti (FYROM) başkenti SKOPIA (ÜSKÜP) olup diğer önemli şehirleri OHRİD ve MANASTIR’ dır. Atatürk Manastır Askeri İdadisinde (Lise) askerlik mesleğine adım atmıştır. Makedonya Halkı kendisini Makedon olarak Büyük İskender’in soyundan sayar ve Ellen/Ionnian (Yunan) ırkından ayrı tutar. Makedonya Cumhuriyetinde Osmanlı döneminden kalan bütün tarihi yapılar, cami, han, hamam, çarşı, türbe, kale, köprü, devlet daireleri, halen ayakta, sağlam ve bakımlıdır. Yunanistan’da kalan Osmanlı eserleri gibi tahrip edilmemiş, yıkılmamıştır. Ülkede camiler açık ve Müslüman halk ibadetinde özgürdür. Ülkenin nüfusu, Makedonlar, Arnavutlar ve Türklerden meydana gelir. 

Bugünkü Yunanistan’ın Makedonya (Orta Yunanistan) Coğrafi Bölgesinde 13 il merkezi (Prefecture) yer almakta olup bunlar: Selanik, Kılkış, Kavala, Halkidiki, Drama, Seres, Pella, Imathia, Pieria, Florina, Kozana, Grevena ve Kastorya’ dır.

Dedemizin 1923 Lozan Mübadelesi sonucunda terk ettikleri Pikova / Peykova köyünün şimdiki ismi AGIOS MARKOS olup, KILKIS Şehir Merkezine, ve TERPYILLOS Kasabasına (Belediyesine) bağlı bir köydür.  



AVRET HISAR (KILKIŞ)  Hakkında Genel Bilgi.   Osmanlı Döneminde iken, Avrethisar  ya da Avrat-Hisar kazasının kaza merkezi KILKIŞ kasabasıydı. Karadağ Nahiyesiyle birlikte 141 köyden oluşmakta ve 38 bin nüfusu barındırmaktaydı. Kılkış tamamen KUREŞE Dağları ile  çevrilmiştir.  Kaza dağlık olmakla beraber oldukça verimlidir. Kaliteli buğday, arpa, çavdar, burçak, darı, mısır, susam, pamuk, afyon, haşhaş, pirinç, anason, nohut, fasulye, üzüm, sebze ve meyve yetişirdi. Nefaseti, lezzeti ve kabuğunun inceliğiyle meşhur olan ÇERNAL üzümünün tamamı ihraç edilirdi. Keçe, kilim, alaca gömlek ve yelken bezleri, havlu ve çorap imalatı sayesinde halkı önemli bir gelir elde ederdi. Osmanlı döneminden günümüze önemli bir tarihi yapı kalmamıştır. Sadece bakımsız bir hamam ile şimdi sergi salonu olarak kullanılan Hükümet Konağı, Agios Konstantinos – Ayia Eleni kilisesi olarak hizmet veren Beyazıt Baba Türbesi  ayaktadır. Kılkış mübadilleri İstanbul-Tuzla, Trakya ile Çatalca-Silivri civarına iskân edilmiştir.
Günümüzde Kılkış (Kilkis), Yunanistanın Orta Makedonya Bölgesi’ne bağlı Kilkis ilinin merkezidir.

Osmanlı Dönemindeki İsmi: KILKIŞ 
Bugünkü Yunanistan’daki İsmi: KİLKİS
Bulgarlarca Kullanılan İsmi:  KUKUSH

Kılkış ili, Bugün, Selaniğe karayoluyla, 49 km uzaklıktadır. Selanik ve Üsküp’le karayolu ve Demiryolu bağlantısı vardır. Şehir Agios Georgios tepesi etrafında kurulmuştur. Tepenin üzerinde aynı adla anılan bir kilise bulunmaktadır.

KILKIŞ ‘TA GÖRÜLECEK VE GEZİLECEK YERLER ŞUNLARDIR:

AGIOS GEORGIOS Tepesi: Kılkış şehrinin eteğinde kurulduğu tepedir. Üzerinde bir anfi tiyatro, spor ve gezi alanları, bir mağara ve Agios Georgios Kilisesi vardır.

PALEO GYNAIKOKASTRO (Avret-Hisar) Kalesi: Bu kale 13. yüzyılda Doğu Roma İmparatoru  Andronikos Paleologos tarafından yaptırılmış, Osmanlı döneminde çeşitli onarımlar görmüştür. Kale sarp bir tepe üzerine ve çok sağlam bir şekilde yapıldığı için, zamanın yöre ahalisi  “Bu kaleyi kadınlar bile savunabilir” demiştir. Bu nedenle de  kalenin adı “ Gynaiko Kastro yani Kadınlar Kalesi olarak isimlendirilmiştir.  Osmanlı döneminde de buna uygun olarak AVRET-HİSAR adı konulmuştur. 

Kılkış Avret – Hisar Kalesi.

Kılkış Arkeoloji Müzesi: Yörede bulunan tarih öncesi (Prehistoric), Hellenistik, Roma ve Bizans dönemine ait eserler sergilenmektedir.

Panagia Goumenissa Manastırı:



Kılkış / Goumenissa


















Kılkış'ın Önemli Tabiat Varlıkları: Doirani (DOYRAN) Gölü, Pikrolimni Gölü, Axios Irmağı, Paiko Masifi, Kroussia (Kureşe) Dağı, Skra Şelalesi, Axiopoli Metalio Gölü, Kılkış Mağarası ziyaret edilecek ilginç yerlerdir.




















Doyran Gölü

KILKIŞ  3. Gün Savaş Anıtı:

Fotoğraf: Bahadır Akkoyun    8 Ağustos 2013  

KILKIŞ – LAHANAS  Savaşları;  3 GÜN SAVAŞLARI olarak anılır. 1913 Yılının 19 – 21 Haziranında  2nci Balkan Harbi içinde cereyan etmiştir. Bulgar ve Yunan Kuvvetlerinin Kılkış'ı ele geçirmek amacıyla çarpışmasıdır.

Osmanlı ordusunun 1 nci Balkan Harbinde ağır bir yenilgiye uğrayarak Çatalca Mevzilerine kadar çekilmesi, başta Edirne ve Selanik olmak üzere tüm Makedonya ve Trakya’nın teslim edilmesi üzerine bölgenin paylaşılması için Sırbistan, Bulgaristan ve Yunanistan arasında bir mücadele başlamış ve bunun sonucunda 2.nci Balkan savaşı çıkmıştır.

2.nci Balkan savaşıyla Türkler Edirne’yi Bulgarlardan geri almış, bu günkü sınırlarımızı çizmişlerdir.

1.nci Balkan savaşında Bulgar işgaline giren KILKIŞ’ın ele geçirilmesi için Yunanistan ile Bulgaristan çarpışmışlardır. 3 gün süren muharebelerde Bulgaristan yenilerek Kuzeye çekilmiş ve bölge Yunanistan’ın eline geçmiştir. Savaş sonunda Yunanistan 9000 kayıp, Bulgaristan 7000 Kayıp ve 2500 esir vermiştir.


Kılkış 3.Gün savaşını canlandıran eden bir eser.

Kılkış / Lahanas 3. Gün savaşları esnasında Yunan Askerleri.

Kılkış Savaş Müzesi:  Balkan savaşları ile 1 ve  2. Dünya savaşlarına ait harp silah araç ve gereçlerinin sergilendiği bir müzedir.

Kılkış ELAS – EPON  Anıtı: 2.nci Dünya Savaşında Yunanistan Hitler Almanya’sı tarafından işgal edildi. Bu işgale karşı halk örgütlendi. Bu örgütlenme Aris kod adlı Tanais Klaras adında bir Yunanlının önderliğinde kuruldu ve özellikle Kılkış ve çevresinde işgalcilere karşı büyük bir direniş gösterildi.

EAM : Ulusal Kurtuluş Cephesi,

ELAS: Ulusal Kurtuluş Ordusu kelimelerinin kısaltmasıdır.

Kılkış’ a  dikilen bu anıt Alman işgaline karşı gösterilen direnişi temsil etmektedir.

 Kılkış ELAS – EPON – EAM Anıtı.

Kılkış 2. Dünya Savaşı Anıtı.  1941 – 1944 yılları arasında süren Alman işgalinde hayatını kaybedenlerin anısına yapılmıştır.


Hazırlayan: Bahadır Akkoyun 30 MART 2016

Not: Kılkış / Avrethisar fotoğrafları, sitemizin, FOTO GALERİ başlığı altında     KILKIŞ FOTOĞRAFLARI kısmında da görülebilir. 8.8.2013 Tarihinde Kılkış’a yaptığımız gezide çektiğimiz fotoğrafları da burada görebilirsiniz.

www.pikovamubadilleri.com



















  

 

 

  
37798 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın