• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

1923 SELANİK KILKIŞ PİKOVA KÖYÜ MUBADİLLERİ

PEYKOVA (AGIOS MARKOS) dan KARAHALİL'e .....

SELANİK BELEDİYE BAŞKANI YANNIS BOUTARIS İLE SÖYLEŞİ

 www.pikovamubadilleri.com

SELANİK BELEDİYE BAŞKANI YANNİS BOUTARİS HAKKINDA;
Yannis Boutaris 13 Haziran 1942 yılında Selanikte dünyaya geldi, iş adamı ve politikacıdır. 1 Ocak 2011 tarihinden beri Selanik Belediye Başkanıdır. Annesi Fanny Vlachos, Babası Stelios Boutaris olup, Yunanistanın en eski şarap üreticilerinden olan bir aileden gelmektedir. Lise öğrenimini Anatolia College ve Üniversite öğrenimini Aristotales Üniversitesinde yaptı. Üç çocuk sahibidir.
Teslim aldığında borç batağındaki Selanik Belediyesini, öngörüsü ve akılcı yönetimiyle düze çıkarmıştır. Sol görüşlü, hümanist etnik kökeni, dili dini, milliyeti ne olursa olsun tüm insanları kucaklayan, kendisini sevenlerin deyimiyle "sıra dışı" bir Belediye Başkanıdır. Bu uğurda Fanatik Milliyetçilerle, Din Adamlarıyla, Yunan Siyasetçilerle ters düşmeyi göze almış ancak kararlarından ödün vermemiştir.


YANNİS BOUTARİS İLE SÖYLEŞİ:
Aşağıda okuyacağınız söyleşi 23 Mayıs 2011 Tarihli Aksiyon Dergisinden alıntı olup, Selahattin Sevi ve Hasan Hacı tarafından yayına hazırlanmıştır.


-Şehir çok kültürlü yapısını nasıl kaybetti?

1912 sonrası Kuzey Yunanistan’ın entegresi adına Balkan savaşlarının etkisiyle şehirler ikiye bölündü. Sınırlar belirlenirken, halklar bölünürken, o gerginlik ortamında bir denge oluşturmak çok zordu. Tarihî bir gerçeklik olarak nerede nüfus değişimleri olmuşsa bu sadece kötülük ve problem getirdi. 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’na göre yapılan nüfus mübadelesi dinî temele göre gerçekleşti. Ta o zamandan beri Türkiye ile ilişkilerimizde acı çekiyoruz. O zaman Türklere Türk, Yunanlara Yunan denmiş olsaydı problem olmayacaktı.

-Geçen yılın sonunda yapılan yerel seçimlerde listenizden iki Yunan vatandaşı Yahudi’ye yönetimde yer verdiniz.

Din ve köken ayrımı yapmıyoruz. Belli hedefler ve şehrin iyiliği için çalışmaya söz verdikten sonra köken ve din hiçbir rol oynamaz. Yahudi, Türk, Yunan veya Slav fark etmez.

-Şehrin çok kültürlü yönünü öne çıkarma konusunda adım atacağınızı söylemeniz bazı kesimlerin tepkisini çekmişti…

Şehir, 25 yıl boyunca tutucu-muhafazakâr yönetimler tarafından yönetildi. Tutuculukta çok uçlara kaydıklarını da ilave etmeliyim.  Sonuçta şehir bizi seçti ve bu da bir umut oldu. Bize güven duyan halkı yanıltamayız, gerçekten bir şeyleri değiştirme başarısı göstermeliyiz.

-Türk-Yunan işbirliğini geliştirme ve Selanik adına düşündüğünüz girişimler neler?

Yunanistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, kaçınılmaz ve arzu edilen bir şeydir. Tipik bir örnek olarak Yunan Ulusal Bank’ın Finansbank’ı satın alması verilebilir. Bu tip girişimleri taklit etmeliyiz. İki ülke arasındaki iş ilişkileri sadece iyilik getirir. Ben, Selanik’e yapılması planlanan ‘Şehir içi Deniz Ulaşımı’ ihalesine Türk şirketlerin katılmasından mutluluk duyacağım. Genel olarak Selanik’te faaliyet gösterecek yabancı firmaları getirmekle ilgileniyorum. Taşımacılık, şehrin ve bölgenin kalkınmasına yardımcı olacak bir sektördür. Bu sektörde Türkiye’nin çok gelişmiş olduğunu biliyorum. Selanik, Avrupa ve Balkanlar için merkez olabilecek bütün perspektiflere sahip bir şehirdir. Limanı ve Türkiye’ye kadar uzanan Egnatia otobanı var vs… Türkiye, sadece ekonomisini kalkındırmakla yetinmiyor, atağa da geçiyor. Bu çabasında mükemmel turizm dinamizmi olan Selanik’e destek olabilir. Bu ekonomik atakları içinde Selanik’in de hedefleri arasında olması güzel olurdu. Zaten Selanik’ten ne fayda temin edebilirim diye hesaplamasaydı Türk Hava Yolları’nın (THY) doğrudan İstanbul-Selanik seferleri başlatılmazdı (27 Mayıs’ta başlıyor).

-Selanik’te ayakta kalan önemli Osmanlı eserleri var. Bunların bir kısmı restore edildi, bir bölümünün restorasyonu da devam ediyor. Türk turistlerin daha iyi tanıması adına tanıtımlar yapmayı düşünüyor musunuz?

Şehirde Yeni Cami, Alaca İmaret, Bey (Cennet) ve Yahudi hamamları, Beyaz Kule gibi restore edilen ve kültürel faaliyetler için kullanılan Osmanlı eserleri var. Restorasyonu devam eden en eski camilerden Hamza Bey var. Metro çalışmalarında çıkan antik eserlerin sergileneceği bir müzeye dönüştürülmesi planlanıyor. Şehirde 15 tane Osmanlı eseri var. Bunların Osmanlı’nın şehirdeki kimliği olduğunu göstermemiz gerekir. Tabii ki mesele sadece bu eserlerin restoresi değil; kullanılması ve finans kaynakları için de yollar bulunması gerekir. Ayrıca Selanik Turizm Tanıtım ve Pazarlama Ajansı, Selanik’teki Osmanlı eserlerinin tanıtılması ve teşvik edilmesi için bir program üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda hazırlanacak broşür ve materyallerin yaz sonuna kadar basılacağını umuyorum.

Kaynak: Aksiyon Dergisi
SELAHATTİN SEVİ – HASAN HACI
Sayı: 859 /  23-05-2011

www.pikovamubadilleri.com


Fotoğraf: Eirini Vourloumis
www.pikovamubadilleri.com

NOT: 2019 yılına kadar Selanik Belediye Başkanlığı görevini yürüten değerli hümanist insan, Türk dostu, Yannis Boutaris maalesef 9 Kasım 2024 günü yaşama veda etti. Ebedi uykusunda inaçlarıyla dinlensin, ışıklarda uyusun.
Bahadır Akkoyun



Fotoğraf Sayın İskender Özsoy'un Facebook paylaşımından alınmıştır. 














 
  
3711 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın